Založ si blog

Umenie a krása povznášajú dušu nahor

Ale pozor! Nie hocijaké umenie a hocijaká krása. Musia spĺňať vysoké kritérium čistoty a ušľachtilosti. Kde však nájsť takéto umenie? Žiaľ, nie je ho veľa, ale predsa len existuje.

Jedným z pozitívnych príkladov je tvorba môjho priateľa Tomáša Lajmona, ktorý sa profesionálne venuje zákazkovej umeleckej drevorezbe. Odbor „rezbár a umelecké spracúvanie dreva“ vyštudoval vo svojom rodisku na Orave, kde má v súčasnosti zriadený malý ateliér.

O svojej práci s drevom hovorí, že to nie je pre neho iba zdroj obživy, ale hlavne zdroj nesmierneho vnútorného naplnenia a rozvoja. Ako rezbár mohol vo svojom živote spoznať mnoho vzácnych ľudí a tiež pochopiť, čo znamená, keď sa človeku stane záľuba povolaním. Plynutie času sa vtedy zastaví a každý deň, prežitý v práci, sa stáva vzácnym darom. Darom, ktorý lieči dušu, telo i vzťahy.

V priebehu rokov našiel majster Lajmon svoje rezbárske potešenie v detailnom a čo najviac prepracovanom štýle rezby, pri ktorom nepoužíva žiadne kopírovacie frézy, ani duplikátory. Myslí si totiž, že čím viac práce urobí rezbár rukami, dlátom a svojou bezprostrednou predstavivosťou, tým viac svojho vnútra do diela vkladá. Práve tým je jeho dielo navonok i vnútorne hodnotnejšie.

Táto cesta je síce pre rezbára časovo náročnejšia, ale najviac zodpovedá jeho povahe a jeho estetickému cíteniu. Rád sa venuje ľudovej i poľovníckej tematike, no v istom zmysle je mu najbližšia tematika náboženská. Vďaka tomu je podstatnou časťou jeho tvorby práca pre kostoly.

O výtvarnej tvorbe nie je treba veľa hovoriť. Treba ju vnímať. Ona nás sama osloví. Pozrite si krátke video o tvorbe Tomáša Lajmona.

A keď sa chcete o jeho práci dozvedieť viac, môžete zavítať na jeho web stránku. Stojí to naozaj zato.

http://rezbar-orava.sk/atelier/

https://www.umelecka-drevorezba.sk/

O možnej príčine smrti Navaľného a hrozných duchovných súvislostiach

04.03.2024

Existujú veľmi silné indície, že Alexej Navaľnyj zomrel v trestaneckej kolónii za polárnym kruhom na syndróm náhlej zástavy srdca tak, ako naň zomierajú každodenne tisíce bezmenných ľudí po celom svete. Navaľnyj a vrátil z prechádzky, z mrazu do vykúrenej cely, chytil sa za srdce, spadol na zem a zomrel. Čo je príčina? Asi tušíte! Očkovanie! Navaľnyj bol ako [...]

Vrahovia! Máte na rukách ukrajinskú krv!

30.10.2023

Tento článok vznikol z troch dôvodov. Za prvé zo súcitu a na pamiatku zosnulých padlých vojakov, ktorých rady sa už nesmú viac rozširovať. Za druhé preto, lebo nad Európu a USA sa vznášajú husté, temné mraky myšlienkových foriem vojny a jej ďalšieho pokračovania za každú cenu. Tieto vražedné a základnej ľudskosti odporujúce myšlienkové formy musia byť nahradené [...]

Zničenie Kachovskej priehrady a ničenie princípu Pravdy!

26.06.2023

Účelom tohto textu nie je obhajoba Ruska, alebo Ukrajiny. Jeho účelom je obhajoba samotného princípu Pravdy, tvárou v tvár bezprecedentnej lži. Ak sa hlbšie zamyslíme nad informáciami o zničení Kachovskej priehrady a budeme čerpať iba z oficiálnych médií, dospejme k nasledovnému záveru: Bezprostredne po zničení priehrady a zaplavení veľkého územia došlo k zahájeniu [...]

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 29
Celková čítanosť: 81991x
Priemerná čítanosť článkov: 2827x

Autor blogu

Kategórie